Rabu, 2 April 2014

Kisah Cinta Emelda 3 (END)


Mata Emelda terasa berat namun dia tetap memaksa diri membuka mata. Silau matanya dengan cahaya lampu. Saat penglihatannya pulih, dia perasan Airel ada di sisinya.
       “You dah sedar? Syukurlah,” Airel memberikan senyuman. Emelda tiba-tiba teringatkan seseuatu. Dia meraba perut.
       “Baby tak apa-apa. Cuma ada pendarahan sikit. Doktor kata you tertekan dan badan you lemah. You makan ke tak?” tanya Airel prihatin. Emelda memandang ke arah lain.
       “I mintak maaf. Kalau marahkan I pun, jangan hukum baby tu. Itu anak you jugak. Biarkan dia menumpang di dalam rahim you. Biarkan dia ada peluang untuk lahir ke dunia. Kita rujuk, ya,” pujuk Airel. Emelda mengeluh perlahan.
       “I akan lahirkan anak ini tapi I tak nak rujuk dengan you semula. I nak sambung belajar. Jadi, you tak payah risaulah. I akan jaga anak I baik-baik,” tenang Emelda menuturkan itu. Airel terkejut apabila Emelda berkata begitu. Dia menggeleng.
       “I nak jaga anak I. I nak lihat dia membesar di hadapan mata I. Kenapa you nak pisahkan dia dengan
I?” tanya Airel geram. Dis memeluk tubuh. Emelda mengetap bibir.
       “Sebab kita dah bercerai! Sebab you akan menikah dengan Qis. I tak nak dia terluka kalau dia tahu perkara sebenar nanti. Jadi, lebih baik dia tidak tahu apa-apa,” terang Emelda. Airel tetap tidak bersetuju.
       “Dia anak I!” tegas suara itu. Emelda mula naik angin.
       “You akan ada anak dengan Qis juga nanti. Lagipun you kan dah pernah cakap tak nak ada anak dengan perempuan murah dan jahat macam I ni. Tak malu ke mengaku ini anak you?!” tempelek Emelda geram. Airel terkesima. Mulutnya terkunci. Mungkin tiada jawapan untuk soalan itu. Tiba-tiba tangan Emelda digenggam.
       “I betul-betul mintak maaf sebab cakap macam tu. Waktu itu I ingat you menipu I lagi. You lupakan sajalah semua itu. Kita mulakan hidup baru bersama dengan baby ni,” pinta Airel tulus sambil mengusap lembut perut Emelda yang kempis. Emelda menutup mata, dia betul-betul keliru sekarang. Dia betul-betul tidak percaya.
    Kenapa Airel boleh berubah sebegitu setelah mengetahui dia mengandung? Adakah kandungan ini yang mengubah Airel? Tapi macam mana dengan Qis? Airel sangat mencintai wanita itu. Dia sudah letih mencuba memisahkan mereka berdua. Mungkin Qis jodoh untuk Airel dan dia hanyalah orang ketiga yang mencuba merosakkan hubungan mereka. Sekarang sudah masanya dia untuk mengalah. Dia tidak akan menggunakan anak ini untuk memerangkap Airel. Perlahan-lahan tangan Airel yang melekap di perutnya dialihkan. Dia dapat melihat raut hampa Airel tetapi dia tidak peduli.
       “I maafkan you. Sudah, jangan ganggu I lagi. I mungkin boleh memaafkan tetapi bukan melupakan..,” lemah suaranya. Airel meraut wajah kesal.
       “Boleh tak you jangan pentingkan diri? You tak fikir ke apa akan jadi pada baby tu nanti kalau you buat begini? Dia juga perlukan ayahnya. You ingat you seorang boleh besarkan dia dengan baik ke?!” suara Airel meninggi. Geram dengan sikap keras kepala Emelda. Emelda pula merenung tajam ke arah Airel.
       “Baiklah. Kita boleh rujuk balik tapi you kena batalkan pernikahan you dengan Qis. Setuju?!” tanya Emelda sinis. Airel tersentak. Kelu lidahnya. Emelda tersenyum sinis. Ini satu-satunya cara untuk Airel berhenti mendesaknya. Dia tahu Airel tidak akan membatalkan perkahwinannya dengan Qis. Mereka akan bernikah tiga minggu lagi. Macam mana mahu di batalkan!
       “Kenapa? Tak sanggup? Kalau begitu, sila keluar dari sini. I tak nak tengok muka you,” jarinya menuding ke arah pintu.
       “I tak boleh, Emel. Majlis tiga minggu lagi. Kad jemputan pun dah diedar, semuanya sudah siap. You jangan desak I,” suara Airel kedengaran merayu. Emelda menolak tubuh Airel kuat.
       “Jadi you jangan desak I. I boleh buat apa saja yang I suka. Keluar!” tempik Emelda. Airel cuba memegang tangannya tetapi Emelda segera menepis.
       “Keluar! Keluar!”

*********************************************

“Hai, Emel. You dah sihat ke?” Emelda terkejut apabila Syam memasuki ruang biliknya di kamar hospital.
       “Macam mana you tahu I ada di sini?” tanya Emelda hairan. Syam tersenyum lalu duduk di kerusi di sisi katilnya. Bunga di tangan diletakkan di atas meja.
       “Hati I yang beritahu,” Syam tersenyum manis. Dahi Emelda berkerut. Syam ketawa kecil.
       “Taklah. Airel yang beritahu,” Syam berterus-terang. Emelda pelik. Airel yang beritahu? Kenapa?
       “You nak balik semula pada Airel ke?” tiba-tiba Syam bertanya begitu. Emelda terkejut.
       “Kenapa tanya begitu?” tanya Emelda. Syam menyandarkan dirinya ke kerusi dan memandang tepat ke mata Emelda.
       “I tahu semuanya, Emel. Airel yang beritahu I,” akui Syam. Emelda menunduk. Sedikit sebanyak hatinya terguris mengetahui itu. Kenapa mesti dihebohkan?
       “Jadi isteri I, Emel. Saya sanggup terima anak you itu. Malah I akan jaga dia macam anak I sendiri,” tangan Emelda digenggam Syam. Emelda terkejut dengan lamaran itu. segera dia menggeleng.
       “Apa you mengarut ni, Syam?!” wajahnya dipalingkan. Malas menatap wajah Syam.
       “Airel tak cintakan you. Dia cintakan Qis,” kata Syam. Emelda mengangguk.
       “I tahu,” Emelda menunduk.
       “Jadi, kenapa you nak balik semula pada dia? You patut kembali pada I. I lebih menghargai you daripadanya,” Syam merayu. Emelda mengerut kening. Bila masa pula dia kata dia mahu kembali bersama Airel. Emelda tahu Syam salah faham tetapi dia tiada hati hendak membetulkan salah faham itu. Biarlah Syam fikirkan apa sahaja.
       “Airel cuma pentingkan kandungan you saja. Bukan pentingkan sangat pun. Dia cuma tak nak you betul-betul gugurkan. You ingat tak waktu you tipu dia yang you mengandung dulu? You ugut dia supaya Airel tinggalkan Qis, kan? You percaya ke dia tinggalkan Qis betul-betul?” sinis suara Syam. Emel memandang tajam Syam.
       “Apa maksud you?”  Syam senyum sinis. Emel menggigit bibir geram.
       “Dia cuma suruh Qis sabar dan tangguhkan perkahwinan mereka. Dia akan ceraikan you sebaik sahaja you habis pantang waktu itu. Dia juga kata I boleh dapatkan you sebaik sahaja lepas cerai. I kata itu kerja gila tetapi dia langsung tak dengar nasihat I. Memang I  sukakan I tapi I taklah sekejam itu. Itu rancangan dia waktu itu tapi dia tak sangka pula yang you menipu. Jadi, dia balik semula ke rancangan asal,” selamba Syam bercerita. Wajah Emelda berubah. Dia menunduk. Tidak disangka Airel sanggup berbuat begitu. Selepas melahirkan, dia akan diceraikan? Ah, mudahnya menjadi Airel. Mungkin sebab inilah Airel mahu mereka rujuk kembali. Untuk melaksanakan rancangannya semula.
       “Emel,” muncul Airel dengan senyuman. Namun senyumannya segera pudar apabila terpandangkan Syam dan wajah Emelda yang keruh. Apa yang sudah terjadi? Dadanya berdebar.
       “Aku dah ceritakan semuanya pada Emel. Aku rasa dia berhak tahu. Kau langsung tak layak untuk dia,” Syam berdiri dan mengadap Airel. Wajah Airel kelihatan terkejut. Dia kehilangan kata-kata.
       “Emel, I boleh jela..”
       “Cukup. I dah penat. Semuanya akan tamat selepas ni. Ikatan yang you dah leraikan tidak akan bercantum semula. Syam, I mintak maaf. I tak boleh terima lamaran you. I akan pergi selepas semua urusan penceraian selesai dan… Semuanya sudah berakhir. Airel, I mintak maaf sebab ganggu hubungan you dengan Qis dulu. You jangan risau, tiada siapa akan jadi penghalang lagi. I dah serik, dah letih,” keluh Emelda. Syam senyum hambar manakala Airel mengetap bibir.
       “Tak. I..I mintak maaf. I tak tahu apa yang merasuk I waktu itu. Dengar sini, Emel. Jauh dalam lubuk hati I, I tak pernah berniat nak buat begitu. Tapi ketika itu I terdesak. I…”
       “..cintakan Qis. Jadi, sebab itu you keliru, kan? Ahh, you tak payah fikir apa-apa lagi. I dah mengalah dan akan keluar dari hidup you,” sambung Emel kecewa. Airel memandang tajam Syam. Serentak itu Syam keluar dari bilik. Tangan Emel digenggam.
       “You harus fikirkan baby juga,” Airel cuba memujuk.
       “You jangan nak tunjuk baik, Airel! You bukan nak sangat baby ni. You cuma tak nak I gugurkan, kan? Selepas dia lahir, you akan tinggalkan dia dengan I, kan? Dengar sini, Airel. You tak payah buat semua tu. I janji I takkan gugurkan. Jadi, you boleh kahwin dengan Qis dan hidup bahagia. You juga jangan risau I akan balik dan perangkap you dengan baby ni sebab I takkan pernah akan balik!” Emelda segera turun dari katil. Dia mahu keluar dari hospital dan pergi dari hidup Airel secepatnya.
       “Emel, jangan bergerak. Doktor tak benarkan you turun dari katil ni,” Airel menghalang. Emel mengetap bibir.
       “Bukan urusan you. I tak apa-apa. I tak sakit. I dah sihat dan I nak balik!” jerit Emelda. Tangan Airel yang mencengkam tangannya segera dileraikan. Benci!
       “Please, Emel. Jangan buat macam ni. Jangan desak I. I betul-betul tak boleh tinggalkan Qis!” saat Airel berkata begitu, pergerakan Emel terhenti. Dia menundukkan wajah dan mengeluh perlahan.
       “Jadi you nak I buat apa?!” tanya Emel perlahan tetapi bernada keras. Airel meraut wajahnya.
       “I tak tahu. I betul-betul tak tahu,” Airel menggelengkan wajahnya. Emel terdiam. Terasa menyesal pula melaksanakan rancangannya dulu. Dia pentingkan diri. Sekarang dia yang kecewa dan dia turut mengheret Airel dan Qistina. Malah, anaknya yang bakal lahir juga akan menderita. Ini semua salahnya. Perlahan-lahan, air matanya mula tumpah.
       “Maafkan I, Emel. I betul-betul mintak maaf. I pun tak sangka semua ini boleh bertukar begini,” Airel sedikit cemas melihat air mata Emel. Namun, dia tidak berani untuk memeluk Emel. Dia tahu Emel terluka dengan perbuatannya.
       “Tak payah mintak maaf. I yang cari masalah. Sekarang ini I nak kembalikan semuanya ke tempat asal. You teruskan perkahwinan you dengan Qis. I tak ada niat ugut you semalam. I tahu you takkan lepaskan Qis, sebab itu I suruh you pilih. I nak you lepaskan I,” Emelda berdiri apabila dia berkata begitu. Airel cuba membantunya tetapi dia menghalang.
       “Jadi, bagaimana dengan you?”
       “I akan teruskan hidup I macam biasa,”
       “Tolong, jangan keluar dari negara ini,” suara Airel kedengaran seperti merayu.
       “Tengoklah nanti,” Tiba-tiba pintu ditolak kasar. Datin Sofea dan Datuk Rosli menerpa masuk. Emelda dan Airel terkejut besar. Dari mana mereka tahu Emelda berada di sini? Dia sudah memberitahu mereka yang Emel pergi bercuti.
       “Cepat jelaskan pada mama dan papa. Apa yang sedang berlaku ni?!” keras suara Datuk Rosli. Airel dan Emelda menggigit bibir.
       “Jelaskan apa, papa?”
       “Jangan nak menipu lagi. Linda dah beritahu mama semuanya. Kenapa kamu sanggup buat Emel macam ni, Airel!” suara mama agak kuat. Airel menunduk.
       “Bukan salah Airel, mama. Salah Emel,” Emelda kesiankan Airel. Mata mama membulat.
       “Papa tak kira. Papa nak Emel dan Airel rujuk semula. Perkahwinan Airel dan Qis dibatalkan!’ tekad suara Datuk Rosli. Emel dan Airel terkejut.
       “Tak boleh! Tak sampai sebulan lagi perkahwinan kami!” Airel membantah. Segera Datuk Rosli dan Datin Sofea memberikan jelingan tajam kepada Airel.
       “Jadi, Airel nak tinggalkan Emel begitu jelah? Emel kan tengah mengandung anak Airel! Mana boleh tinggalkan dia,” marah Datin Sofea pula. Airel terdiam.
       “Atau Airel nak Emel dan Qis sekaligus? Papa tak setuju itu!”
       “Mama, papa. Emel mintak maaf tapi biarlah keadaan berkekalan begini. Kami tak payah rujuk. Jadi, tak payahla Airel batalkan perkahwinannya dengan Qis,” Emelda menyampuk. Datin Sofea dan Datuk Rosli kelihatan terkejut.
       “Emel dah hilang akal ke? Bagaimana dengan anak Emel, cucu mama?!” Datin Sofea meluru ke arah Emel yang kelihatan tenang itu. Belakang bekas menantunya diusap-usap perlahan. Emel sudah semakin kurus. Badannya kelihatan lemah. Wajah cantiknya juga agak pucat. Bila mendengar cerita daripada Linda, dia tahu Emel turut bersalah tapi tidak adil untuk menghukum Emel dan cucunya sahaja. Dia tahu Emel masih sayangkan Airel. Sebab itu Emel sanggup bertindak sebegitu.
       “Emel dah tak tahu nak buat apa-apa lagi. Emel ingat nak sambung belajar overseas,” saat Emel berkata begitu, Datin Soefa terlopong.
       “Emel nak pisahkan cucu mama dari mama?” suara mama kedengaran sayu. Emelda serba-salah.
       “Emel tak ada niat begitu. Emel cuma nak mulakan hidup baru. Mama dan papa boleh melawat Emel dan anak Emel nanti. Ataupun bila Emel dah balik ke sini semula, Emel akan bawa dia jumpa dengan mama dan papa,”

***********************************************

“Kau dah fikir masak-masak?” pertanyaan Linda membuatkan Emelda tersenyum.
       “Dah dan aku rasa ini jalan terbaik,”
       “Maaf. Aku yang suruh kau buat begitu. Kalau aku tak cadangkan idea gila tu, tentu tak jadi macam ni,” Linda mengeluh. Emelda menarik nafas panjang.
       “Bukan salah kau. Salah aku jugak,” Emelda menenangkan Linda.
       “Alahan kau teruk lagi ke?” tanya Linda tiba-tiba. Emel tersenyum kecil sambil mengurut lehernya.
       “Teruk la jugak. Doktor kata baiklah sebulan dua lagi. Kan aku baru dua bulan,”
       “Aku betul-betul tak faham dengan Airel tu. Kalau dia tak suka kat kau, kenapa dia layan kau. Sampai mengandung pulak tu!” Linda berkata geram namun Emelda terasa lucu mendengarnya. Dia tersenyum.
       “Takut aku terlalu cantik untuk ditolak kot! Kucing manalah nak lepaskan ikan di depan mata,” balas Emelda cuba berjenaka tetapi Linda tetap bermuka serius.
       “Ini bukan satu guraun, Emel. Aku betul-betul benci pada Airel tu. Tak bertanggungjawab langsung!” marah Linda lagi. Senyuman Emelda mati. Dia mencapai tangan Linda.
       “Dia bertanggungjawab. Sebab itu dia tak nak lepaskan aku dan Qis. Tapi aku yang tak nak bermadu. Bukan salah dia,” Emel cuba memadamkan kebencian Linda pada Airel. Bukan salah Airel sepenuhnya.
       “Sudahlah. Er, kau nak pergi tak esok? Majlis resepsi dia?” tanya Linda takut-takut. Emel terdiam seketika.
       “Mestilah. Orang jemput, kita mesti pergi. Lagipun lusa baru aku pergi UK,” jawab Emel. Linda mengangguk lemah.

******************************************

Langkah Emelda lemah menuju masuk ke dewan hotel yang begitu meriah itu. Hatinya terasa disayat-sayat. Dia terasa ingin lari dari sini tetapi akalnya menegahnya. Sekurang-kurangnya dia harus menunjukkan diri.
       “Emel. Mama ingat Emel tak datang,” Datin Sofea datang memeluknya. Emel membalas pelukan itu. Senyuman cuba diukirkan.
       “Takkan Emel tak datang. Mama sendiri yang jemput Emel,” balas Emelda lembut. Pelukan dileraikan. Dia memandang wajah bekas mertuanya itu.
       “Lagipun Emel nak jumpa mama dan papa sebelum Emel pergi UK esok,” sambung Emelda lagi. Datin Sofea kelihatan terkejut.
       “Esok? Cepatnya,” Emelda hanya tersenyum. Dia kemudian meliarkan pandangannnya ke seluruh dewan hotel yang dihiasi dengan pelbagai bunga ros. Teringat majlis perkahwinannya dengan Airel dulu. Majlis mereka sederhana sahaja. Tapi sekarang, majlis perkahwinan Qis dengan Airel begitu meriah sekali. Emelda mengetap bibir.
       “Papa mana ma? Qis dan Airel?” tanya Emelda. Mama turut memandang sekeliling.
       “Papa di sini. Papa tak pergi mana-mana pun. Mana boleh tinggalkan mama kamu ni,” Datuk Rosli muncul tiba-tiba dan memeluk bahu Datin Sofea. Ibu mertuanya itu tersipu-sipu. Emel tersenyum tetapi sedikit sebanyak hatinya mencemburui mamanya. Kalaulah dia mempunyai seorang suami sebaik bapa mertuanya…
       “Emel tak sihat ke? Mama tengok muka Emel pucat,” tangan Datin Sofea lembut mengusap pipinya. Emelda hanya senyum.
       “Biasalah mama,” Datin Sofea memandangnya lama.
       “Mama risaulah,”
       “Tak payah riasaulah, mama. Emel tak apa-apa. Emel nak jumpa Qis dan Airel sebelum pergi,” ujar Emelda.
       “Tu pun Qis. Pergilah jumpa dia,” Datin Sofea menuding ke satu arah. Emelda mengalihkan pandangan ke sana.
       “Emel pergi jumpa Qis dulu ya,” Emelda berjalan lambat-lambat ke arah Qistina yang sungguh anggun dalam gaun pengantinnya. Hati Emelda berdarah tetapi dia hanya bersikap selamba.
       “Tahniah, Qis,” ucap Emelda sambil tersenyum. Entah senyuman apa yang dilontarkan tetapi dia dapat merasakan senyumannya hambar. Biarlah, selepas ini semua kepedihan ini akan berakhir.
       “Terima kasih, Emel. Saya tak sangka awak sudi datang setelah apa yang terjadi. Saya mintak maaf. Saya tak…”
       “Bukan salah awak. Sudahla. Saya pun nak minta maaf dengan awak. Saya akan pergi,” tutur Emelda berhati-hati. Dia pilu melihat Qis dan senyuman manisnya. Dia bukannya cemburu tapi…
       “Awak nak pergi mana, Emel?” Qis kelihatan terkejut. Emelda tersenyum. Sah Airel tidak memberitahu apa-apa kepada Qistina.
       “Saya nak sambung belajar. Saya dah tak akan ganggu hubungan awak dengan Airel lagi. Maaf atas apa yang telah berlaku,” ucap Emelda tulus. Emelda dapat melihat sayu di mata Qistina.
       “Emel…”
       “Sudahlah. Nanti rosak mekap awak. Tak cantik nanti!” usik Emelda. Senyuman cuba diukir walaupun berat.
       “Saya nak balik. Tahniah sekali lagi ya,” tangan Qis digenggam. Qis mengangguk.
       “Er, awak tak nak jumpa Airel ke?” pertanyaan Qis dijawab dengan gelengan. Buat apa menemui Airel kalau itu akan membuatkan dia lebih sakit hati? Langkahnya lemah meninggalkan dewan. Kepala yang agak pening diurut perlahan. Dia tertekan! Apa yang boleh dia lakukan sekarang? Memang dia yang sengaja mencari masalah. Sekarang, tanggunglah akibatnya sendiri!
    Di saat kakinya memasuki kereta, wajahnya disemban ke stereng. Sakit kepalanya mencucuk-cucuk. Tangannya memicit leher yang sudah mula terasa mual. Dia mengusap perutnya perlahan. Perutnya masih kempis tetapi sayangnya menggunung pada anaknya itu. Terasa menyesal pula kerana pernah terfikir untuk menggugurkannya.
       “Maafkan mama sayang,” ucapnya lirih. Air mata mula menitis di wajahnya yang tidak dilitupi mekap. Dia malas untuk bergaya kebelakangan ini. Dia keliru. Sesetengah wangian yang disukainya dulu pun tidak boleh dihidunya. Dia akan terasa mual dan muntah-muntah. Tiba-tiba cermin keretanya diketuk. Emelda segera mengelap air matanya.
       “Airel, apa yang you buat di sini?” hampir tersembul matanya melihat Airel di luar keretanya. Airel memberikan isyarat supaya dia keluar. Emelda yang masih terkejut menurut. Sebaik dia keluar, Airel menarik tangannya ke kereta mewahnya. Pintu tempat duduk penumpang dibuka. Emelda kehairanan tetapi dia tetap juga masuk.
       “Apa yang you buat ni? Tak baik tinggalkan majlis. Tentu mama, papa dan Qis sedang tercari-cari you sekarang,” ujar Emelda bertalu-talu namun Airel hanya diam dan meneruskan pemanduannya. Emelda menggelengkan kepala. Peningnya kembali semula. Dengan lemah, dia menyandarkan badannya ke kerusi. Tangan kirinya memicit dahi.
       “You sakit ke?” suara Airel kedengaran prihatin. Emelda diam.
       “I dah biasa,” perlahan suara Emel. Tiba-tiba Airel memberhentikan kereta di tepi jalan. Tangan kanan Emel digenggam.
       “I mintak maaf sebab selama ini I pentingkan diri I sendiri. I nak kita bersama semula. I nak lihat anak I membesar di depan mata I dan I tak sanggup kehilangan you,” rayu Airel. Emelda menepis tangan Airel dengan lemah.
       “You kan dah nikah dengan Qis. Apa yang you mengarut ni?!” keras suaranya. Airel tersenyum. Emel mengerutkan kening. Apa yang lucu?
       “You ingat I dengan Qis ke yang kahwin?” tanya Airel sambil tersenyum nakal. Emel menggigit bibir. Apa maksud Airel?
       “Qis tarik diri. Dia tak nak kahwin dengan I. Dia kata, dia tak sanggup lukakan you dan baby. Tadi majlis kahwinnya dengan sepupunya,” selamba Airel menuturkan itu. Mata Emelda membulat.
       “Apa?!!!” mulut Emelda terlopong. Airel ketawa kecil. Dia kemudian menggenggam tangan Emel dan dikucupnya perlahan.
       “Ya. Oleh sebab itu I nak kita rujuk semula,” lembut suara Airel namun Emelda memandangnya dengan dingin. Tangannya ditarik kembali.
       “Jadi, you balik semula pada I sebab Qis dah tinggalkan you? You ingat I ni apa? Bila tak suka, buang, bila nak, ambil semula?!” luah Emelda geram. Airel mengetap bibir. Dia tahu dia salah dan sekarang dia mahu menebus kembali kesalahannya. Lagipun baru sekarang dia sedar dia kembali menyintai Emelda. Cintanya yang padam dulu marak kembali malah dia menyintai Emelda melebihi Qis.
    Cuma dia tidak boleh membatalkan perkahwinannya dengan Qis kerana dia tidak mahu melukakan Qis. Lagipun dulu dia mati-mati mengaku dia cintakan Qis dan tinggalkan Emelda. Dia tidak sanggup lukakan Qis namun dia juga tidak sanggup kehilangan Emelda. Dia tahu dia tamak tetapi dia tidak berdaya dan bingung. Sekarang barulah dia menyesal mengikut egonya. Bukan dia sahaja yang menderita malah, Emel dan Qis juga. Dan dia tidak mahu kehilangan anaknya. Dia tahu Emelda sungguh lemah menghadapi kehamilannya dan dia berasa bersalah tidak berada di sisinya. Tengoklah wajah Emelda sekarang, pucat.
       “I mintak maaf. I mengaku I ego. I mengaku I salah. Boleh tak you maafkan I dan kita mulakan hidup baru?” Emelda memalingkan wajahnya. Airel tersenyum. Terasa comel melihat Emelda begitu. Dia akui, Emelda lebih cantik tanpa mekap yang tebal. Keaslian wajahnya semakin menyerlah sekarang. Cintanya semakin dalam apatah lagi Emelda sedang mengandungkan zuriatnya sekarang.
       “I lapar,” Emelda memalingkan kembali wajahnya. Airel mengangkat sebelah keningnya.
       “Apa yang you nak makan?” tanya Airel. Senyuman dihadiahkan untuk Emelda.
       “You nak belikan ke?” Emelda memandang Airel sinis. Airel mengangguk pantas. Sebelum ini Emelda tidak pernah meminta apa-apa daripadanya jika dia mengidam. Sekarang, dia mahu melakukan sesuatu kepada Emelda.
       “I sanggup belikan apa sahaja untuk you,” tekad Airel. Emelda tersenyum nakal.
       “Baiklah. I nak makan……belimbing, kedondong, laksa penang, sate kajang, sushi dan kebab. Tolong carikan untuk I, boleh tak? Laparlah,” rengek Emelda. Airel terlopong mendengar permintaan Emelda yang banyak itu.
       “Banyaknya, sayang. You boleh habiskan ke?”
       “Kalau tak nak belikan sudahlah. Biar I pergi cari sendiri,” Emelda mula berkecil hati. Tangannya mula membuka pintu kereta tetapi ditahan Airel.
       “Yalah, I belikan,” pujuk Airel. Emelda tersenyum lebar. Airel pula menggaru kepala. Macam mana nak dicari semua makanan itu?
       “Terima kasih,” ucap Emelda perlahan. Airel memandang Emelda lama. Sungguh dia sayangkan Emelda.
       “I tak kisah. Lagipun anak I jugak yang nak makan,” senyumannya dilebarkan. Tangan Emelda digenggam erat.
       “Kita rujuk ya,” Emelda terdiam. Akhirnya dia mengangguk setuju. Tangan Emelda dibawa ke dadanya. Dia berjanji, dia tidak akan melepaskan Emelda lagi. Dia tidak akan mudah melupakan cinta Emelda dan beralih pada perempuan lain lagi. Dia tidak sanggup kehilangan Emelda. Emeldalah cinta hatinya!

**************************************
Silalah komen ya. ^_^

35 ulasan:

  1. badazz akhirnya...senang cerita... ingatkan Emelda ni lone ranger di akhir cerita...hihihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. DARI PAK SUNANG Syukur alhamdulillah saya ucapkan kepada ALLAH karna atas kehendaknya melalui AKI DARMO saya sekaran sudah bisa buka toko sendiri dan bahkan saya berencana ingin membangun hotel dan itu semua berkat bantuan AKI DARMO,saya tidak pernah menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini,atas bantuan AKI DARMO yang telah memberikan nomor selama 3x putaran dan alhamdulillah itu semuanya tembus bahkan beliau juga membantu saya dengan dana ghaib dan itu juga benar benar terbukti, AKI DARMO juga menawarkan minyak penarik kepada saya dan katanya minyak ini bisa digunakan untuk berbagai jenis keperluan dan baru kali ini saya temukan paranormal yang bisa dipercaya,,bagi teman teman yang ingin dibantu untuk dikasi nomor yang benar benar terbukti tembus atau dana ghaib dan kepengen ingin membeli minyak penglaris jualang silahkan hubungi AKI DARMO di 082-310-142-255 ini benar benar terbukti nyata karna saya sendiri yang sudah membuktikannya –ATAU KTIK ALAMAT BLOG AKI -http://pendidikan-merangin.blogspot.co.id

      Padam
    2. DARI PAK SUNANG Syukur alhamdulillah saya ucapkan kepada ALLAH karna atas kehendaknya melalui AKI DARMO saya sekaran sudah bisa buka toko sendiri dan bahkan saya berencana ingin membangun hotel dan itu semua berkat bantuan AKI DARMO,saya tidak pernah menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini,atas bantuan AKI DARMO yang telah memberikan nomor selama 3x putaran dan alhamdulillah itu semuanya tembus bahkan beliau juga membantu saya dengan dana ghaib dan itu juga benar benar terbukti, AKI DARMO juga menawarkan minyak penarik kepada saya dan katanya minyak ini bisa digunakan untuk berbagai jenis keperluan dan baru kali ini saya temukan paranormal yang bisa dipercaya,,bagi teman teman yang ingin dibantu untuk dikasi nomor yang benar benar terbukti tembus atau dana ghaib dan kepengen ingin membeli minyak penglaris jualang silahkan hubungi AKI DARMO di 082-310-142-255 ini benar benar terbukti nyata karna saya sendiri yang sudah membuktikannya –ATAU KTIK ALAMAT BLOG AKI -http://pendidikan-merangin.blogspot.co.id

      Padam
  2. best sgt citer ni..tapi blh x buat smbungan sikit lagi.. mcm x puas baca kisah emelda dan ariel.. kalu blh buat part emelda dah bersalin..

    BalasPadam
  3. Ohhh awesome cite ni. Tapi mcm x puas je baca. Buat la smbungan skit je lagi. Hoho. All the best! ♥

    BalasPadam
  4. ending ceritanya sangat romantis..
    keren banget

    BalasPadam
  5. besttt...nak lagi...

    BalasPadam
  6. Ceritanya bikin aq terharu

    BalasPadam
  7. Kunjungi blog aku ya di http://storyroa.blogspot.com/ beserta commentnya, ditunggu:)

    BalasPadam
  8. Assalamualaikum, bagaimana saya boleh dapatkan cara untuk menghubungi puan?

    BalasPadam
  9. yth :pemilik blog
    izin bagi-bagi info agan
    Orang bijak lebih banyak berbuat dari pada diam
    kontrak 100 hari
    Modal 10usd - 99usd untung 1,5% perhari
    modal 100usd - 4,999usd untung 2% perhari
    modal 5,000usd - 20,000usd untung 2,5% perhari
    bonus 11,5% jika anda mengajak orang lain untuk bergabung dengan tingkatan level yang telah ditentukan. ikuti kata hati anda karena kesuksesan ada pada diri anda sendiri dan hanya anda sendirilah yang bisa merubahnya
    my info 082166643133
    Referensi Pendaftaran

    Referensi Blog

    Aplikasi Paling Keren

    BalasPadam
  10. Hi,

    Kami Team dari aplikasi NOVEL+ berbesar hati ingin memaklumkan bahawa kami telah mengambil naskah novel anda bertajuk: "KISAH CINTA EMELDA" dan "KASIH TERCIPTA" yang disiarkan di blogspot/website anda untuk dipaparkan dalam aplikasi NOVEL+ yang kami bangunkan untuk mobile (android/IOS).

    Kami dapati novel karya anda garapkan sungguh menarik dan pasti menjadi pilihan peminat novel untuk membaca. Tugas kami hanya ingin membantu mempromosikan novel anda agar dikenali ramai secara meluas melalui dunia dihujung jari. Aplikasi NOVEL+ ini boleh dimuat turun melalui App Store (Apple/IOS) dan Play Store (Android).

    Oleh itu, kami ingin meminta kebenaran daripada pihak anda terlebih dahulu, sekiranya kami boleh meneruskan menyiar novel anda di dalam aplikasi NOVEL+ ini atau tidak.

    Jika YA! kami mengharap agar dapat maklum balas dengan segera daripada pihak anda. Jika TIDAK bersetuju, kami akan hormati keputusan anda untuk mengeluarkan karya dari aplikasi NOVEL+ kami.

    Sekian.


    Hubungi Kami:
    novelmcdp@gmail.com


    Untuk Info:
    NOVEL+ merupakan bahan bacaan berupa novel yang boleh dicapai dengan mudah melalui aplikasi mudah alih. Dengan NOVEL+, anda mempunyai akses ke dunia karya novel tempatan dengan meluas. Anda tidak perlu risau lagi untuk membawa bahan bacaan ketika berada di luar atau ketika sedang bercuti kerana kini aplikasi NOVEL+ akan bersama anda sentiasa, bila-bila masa dan dimana jua.
    Para peminat novel boleh membaca karya-karya TERBAIK penulis berbakat di aplikasi NOVEL+ yang boleh dimuaturun secara PERCUMA. NOVEL+ terdiri daripada pelbagai genre novel TERKENAL dalam Bahasa Malaysia.

    BalasPadam
  11. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    BalasPadam
  12. makasih yah atas informasinya, jangan lupa kunjungi blog aku juga.
    QUEENXXX92

    BalasPadam
  13. Thanks yah untuk infonya, sangat bermanfaat dan juga berguna. Jangan lupa kunjungi balik blog aku yah.
    SUPLEMEN MATA GLAUKOMA
    SUPLEMEN HERBAL MATA SILINDER
    MENGOBATI GAGAL GINJAL TANPA CUCI DARAH

    BalasPadam
  14. Terima kasih nih untuk infonya, jangan lupa juga mampir ke blog aku yah.
    OBAT ANTI MENOPAUSE DINI

    BalasPadam
  15. hmm menarik juga nih infonya, di tunggu juga nih di blog aku, mampir yah.
    CARA MENYEMBUHKAN MATA MINUS TANPA OPERASI

    BalasPadam
  16. mantap cerita sex nya

    jangan lupa baca juga : Cerita SEX ( Cerita SEX Terupdate ) setiap harinya .

    Download Video Bokep 2016 Terbaru

    Juragan Sex

    Download Video Bokep 2016

    Kumpulan Cerita Sex

    Kumpulan Foto Hot Seksi Bugil Telanjang
























    mantap cerita sex nya

    jangan lupa baca juga : Cerita SEX ( Cerita SEX Terupdate ) setiap harinya .
    Download Video Bokep 2016 Terbaru

    Cerita SEX

    Juragan Sex

    Download Video Bokep 2016

    Kumpulan Cerita Sex











































































    mantap cerita sex nya

    jangan lupa baca juga : Cerita SEX ( Cerita SEX Terupdate ) setiap harinya .
    Download Video Bokep 2016 Terbaru
    Cerita SEX











































































































    mantap cerita sex nya

    jangan lupa baca juga : Cerita SEX ( Cerita SEX Terupdate ) setiap harinya .
    Download Video Bokep 2016 Terbaru

    Cerita SEX

    Juragan Sex

    Download Video Bokep 2016

    Kumpulan Cerita Sex

    BalasPadam
  17. haii mampir ya phugaword.blogspot.com

    BalasPadam
  18. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    BalasPadam