Jumaat, 24 Julai 2009

Kasih Tercipta 31



“Fariq..Tolong..tolong saya,” suara Anis tersekat-sekat. Sesekali terdengar esakan halus. Fariq kerisauan.

“Anis, kenapa ni? Kenapa awak menangis? Ada apa ni?” soalnya bertubi-tubi. Langkahnya pantas menuju ke kereta. Enjin kereta dihidupkan dan dia memecut ke lebuh raya. Dia risau mendengar esakan Anis dari tadi. Belum pernah dia melihat Anis menangis, dan sekarang Anis bagaikan tidak terkawal lagi. Kelajuan kereta dipercepatkan. Telefon tidak lepas dari telinganya.

“E..encik Daniel. Dia..dia dah tahu. Dia dah tahu..,” esakan Anis semakin kuat. Fariq tersentak. Daniel tahu? Tahu apa?

“Anis, bertenang. Saya akan sampai tak lama lagi. Please, jangan buat perkara bodoh. Tunggu saya,” telefon dimatikan dan dilempar ke tempat duduk sebelah. Tiba-tiba dia matanya menangkap kereta mewah Aiman Daniel dari arah bertentangan. Wajahnya mula menegang. Serentak itu dia menukar haluan. Dia menekan pedal minyak mengejar kereta itu. Tangannya cekap mengawal stereng. Dia menjeling ke arah Aiman Daniel di saat ingin memintas. Rakannya itu kelihatan terkejut tetapi ekspresi wajahnya terus bertukar
tegang juga.
*************************************************


Aiman Daniel menekan kuat pedal minyak. Tangannya ligat mengawal stering. Dia tidak akan membiarkan Fariq memintas keretanya. Dia sudah lupa, aku jaguh lumba kereta? Saat kereta mereka bersebelahan, matanya tajam menjeling Fariq yang turut memandangnya marah. Apa yang merasuk Fariq sehingga sanggup mengejar keretanya? Adakah Anis sudah memaklumkan Fariq tentang kenyataannya tadi.
Serentak itu api marahnya menyala-nyala. Terus dia menekan brek pantas. Dia memerhatikan Fariq mengawal cekap stereng kereta agar tidak melanggarnya. Akhirnya kedua kereta tersandar di tepi jalan. Aiman Daniel meluru keluar. Pintu kereta dihempas kasar. Fariq turut keluar. Wajahnya jelas kesan tegang.

“Hei, kenapa dengan kau ni?!” tanyanya kasar. Hatinya masih sakit dengan pertengkaran dengan Anis tadi. Fariq diam. Aiman Daniel langsung tidak menyangka Fariq mencekak kolar kemejanya dan di tolak kasar ke kereta.

“Kenapa? Aku yang patut tanya kau. Apa yang kau dah buat pada Anis?” Fariq menengking. Aiman Daniel tersenyum sinis. Betullah tekaannya. Anis sudah memaklumkan Fariq tentang pertengkaran mereka.

“Bukan urusan kau!” serentak itu dia terjatuh ke tanah. Tangannya memegang rahang yang sakit. Darah di bibirnya dikesat.

“Hei, aku bagi amaran pada kau. Jangan ganggu Anis lagi!” kasar suara bekas kawan baiknya itu. Aiman Daniel tidak menyangka, kerana Anis persahabatannya dengan Fariq kini hampir berkecai. Bagaimana dia mahu menjernihkannya kembali?

“Calm down, Fariq. Aku tak ada niat tak baik dengan Anis. Aku cuma nak dapatkan hak aku aja,” suaranya diperlahankan. Fariq membuntangkan mata memandangnya.

“Hak? Hak apa?!” Aiman Daniel mengeluh apabila Fariq masih lagi menengking. Dia bangun dan membetulkan kemejanya. Mata mereka bertentangan tajam.

“Anak aku, Danny!” saat itu Fariq kaku. Wajahnya jelas ekspresi terkejut yang amat sangat. Seketika kemudian Fariq meraut wajah lama.

“Macam mana kau tahu?” nada Fariq rendah. Aiman Daniel lega Fariq sudah dapat mengawal marahnya. Dia menyandarkan tubuhnya ke kereta.

“Dari mama aku dan Mak Timah,”

“Mak Timah?” kening Fariq berkerut. Aiman Daniel mengangguk kecil. Teringat kali pertama mamanya bercerita tentang Danny kepadanya.

“Mak Timah yang beritahu mama aku. Pada mulanya mama tak percaya tapi lepas Mak Timah bawa Danny jumpa dengan mama, mama mula percaya,” ucapnya tenang. Fariq kembali tegang.

“Hei, itu bukan bukti kukuh Danny tu anak kau!” tempelak Fariq.

“Memanglah. Aku pun tak akan percaya kalau setakat tu aja!” Aiman Daniel tersenyum sinis.

“Habis?!” keras suara Fariq. Aiman Daniel meraut rambutnya.

“Mama buat ujian DNA. Dah memang sah Danny tu anak aku!” dia menjeling Fariq. Jejaka itu memandang hadapan tanpa berkelip. Bagaikan sedang memikirkan sesuatu.

“Jadi?” Aiman Daniel mengetap bibir. Apa maksud pertanyaan itu?

“Aku nak anak aku. Aku nak hak aku!” nekad suaranya. Tiba-tiba Fariq ketawa. Aiman Daniel tercegang. Ketawa sinis..

“Kau tak ada hak terhadap Danny,” nada Fariq seakan mengejek. Aiman Daniel menggenggam tangannya kuat. Dia tahu itu. Dia tahu dia tidak berhak terhadap Danny tapi..

“Boleh tak kau lepaskan Anis?” tenang sahaja Aiman Daniel bertanya itu namun Fariq terus memandangnya tajam.

“Tak akan. Never!” Fariq menengking keras. Aiman Daniel meraut rambut sekali lagi. Dia tahu Fariq akan berriaksi begini tapi apa lagi pilihan yang dia ada? Untuk mendapatkan Danny, dia perlu mengahwini Anis. Dan untuk mengahwini Anis, dia perlu merampas Anis daripada Fariq terlebih dahulu.

“Selepas apa yang kau buat pada Anis sebelum ini, kau ingat senang-senang aje aku akan serahkan Anis pada kau?!” badannya ditolak kasar. Aiman Daniel menepis.

“Aku akan berubah. Kau bagilah peluang untuk aku balas balik semua perbuatan aku pada mereka!”

“Macam mana dengan Stephanie?” tiba-tiba Fariq bertanya itu. Aiman Daniel terkelu. Dia terlupa. Stephanie! Apa yang akan terjadi kalau dia memilih Anis? Mana boleh dia mencampak Stephanie keluar dari hidupnya begitu sahaja. Stephanie…

“Sudahlah! Aku tahu kau takkan pernah berubah!” pantas Fariq kembali ke keretanya. Aiman Daniel hanya mampu memandang kereta Fariq hilang dari pandangan.
******************************************


Air mata dikesat dengan jari runcingnya. Dia terasa bodoh pula. Buat apa dia menangis kerana lelaki itu? Dia tidak akan serahkan Danny kepadanya. Walaupun dia kehilangan segalanya, dia tidak akan rela kehilangan Danny.

“Sayang,” rambut Danny dielus-elus perlahan. Danny tertidur kembali setelah penat menangis. Nampaknya Danny betul-betul ketakutan dengan pertengkaran mereka. Dia tidak patut lupa kehadiran Danny tadi. Kesian anaknya ini..

“Mama,” Anis memandang mata bulat Danny yang terbuka. Dia tersenyum kecil. Pipi anaknya itu diusap.

“Tidurlah. Dah lewat ni,” dia bersuara lembut. Danny mengebil-ngebilkan matanya.

“Tangan mama..darah,” Danny memangang tangan Anis dengan tangan kecilnya. Anis mengamati tangannya. Dia terlupa. Tangannya yang terluka tadi. Sekarang darah itu sudah kering. Anis tersenyum.

“Mama terhiris dengan pisau tadi. Mama tak apa-apa. Danny tidur ya,” pipi anaknya itu dicium. Danny mengangguk. Matanya dipejam. Anis menarik nafas lega. Tiba-tiba mata Danny terbuka kembali.

“Mama, tadi Danny dengar. Uncle Daniel papa Danny, kan?” saat Danny bertanya itu, Anis merasakan dirinya bagaikan dirempuh lori. Dia terkelu!


22 ulasan:

  1. uuuwaaaa..
    jahatnye daniel..

    BalasPadam
  2. nak daniel ngn anis...
    xnk fariq..

    BalasPadam
  3. uhh..
    cian nyer kat danny..
    ishk3..

    BalasPadam
  4. tak patut rasanya anis pilih daniel. anis should be, must be with farid, sbb ketika susah, farid lah yg bersama dgn anis, hopefully anis make a right choice this time. daniel can see danny anytime he like but to take him as a husband, akak tak rasa itu tindakan dan pilihan yg bijak.

    BalasPadam
  5. huhhh..
    aiman daniel akn berubah laaa..
    he just need a chance to prove it..
    npe tanak kasi dye peluang tuh..
    cian kat danny,,skang dye da taw spe papa dye..
    huhu...
    kasila aiman daniel peluang...
    anis,,pliss..
    nk anis ngn aiman daniel...
    huhuh..smbung2,.

    BalasPadam
  6. mangkuk la aiman ni. time sesak2 mcm ni boleh lg dia ingat kat stephanie? grr. kalau camni, biar fariq je la dgn anis. tp rina plak menyemak. hailooo -_____-
    aiman daniel, cepat2lah berubah :DD

    BalasPadam
  7. yeah!!!
    bgs danny da tau sape papa dia...
    suke2!
    biar pasni danny nk papa dia jer...
    hahahahaha....

    BalasPadam
  8. biarlah anis ngan fariq lagipun fariq lebih
    ikhlas daripada aiman.

    -mamashilla-

    BalasPadam
  9. pergh~
    x mau ah daniel dengan anis..
    like what?
    it much better if anis with fariq.
    but, if anis with daniel....
    i must accept it~

    BalasPadam
  10. biar la anis dgn daniel.. psgn secocok ape... daniel jauh lbh baik dari fariq... mcm la fariq tu baik sgt... hanya krn seorg perempuan, dia sanggup musnahkn persahabatan dgn daniel... kwn baik die sndiri... sepatutnye die xleh libatkan perasaan die terhdp anis dgn persahabatan die dgn aiman daniel... sbb segala ape yg berlaku antara daniel dgn anis tdk berkaitan dgn fariq... lgpun semua tu berlaku lama dulu... sblm fariq kenal anis lg... mslh antara anis dgn daniel dh lama sblm fariq muncul dlm hdp anis lg... jd fariq xde hak nk marah2 daniel... lgpun daniel lngsung x wat slh dgn die... berlagak baik je fariq tu...

    BalasPadam
  11. lbh baik anis dgn aiman daniel... fariq pntingkn diri... sepatutnye die tau fikir yg danny mesti nk papa kandung die... sepatutnye fariq lpskn anis... fariq pun akal pendek... dlm otak die cm ada anis, matlamat die cm anis... utk anis die sanggup wat ape sj... putuskn persahabatan bkn satu tindakan yg bijak... aku rs fariq adalah seorg yg gagal kalo lihat dr pelbagai sudut lain selain cinta die thdp anis... kalo utk anis mmg la korg nmpk die mcm hero sbb die dh angau dgn anis... luas lautan sanggup si fariq tu redah utk anis... tp wat ape tu seme... kita ni manusia biarlah baik dgn seme org... sayang manusia byk cabang... sayang kpd ibu bapa, adik beradik dan x ketinggalan sayang terhadap kwn... aku x suka lelaki yg terlalu mengejar cinta tp x jaga hubungan yg lain... x gn manusia tu kalo baik dgn org yg die cinta je... tp teruk dgn org lain...

    BalasPadam
  12. danny dh tau yg aiman daniel 2 bpk dia so msti dia minta dia nak slalu dgn bpk dia...
    anis msti la akn tpikir psl anak dia so dia akn trima aiman daniel sbb danny...
    kalo bley sambung la cpt2...
    xpun dlm smggu 1 epi...
    ok jgk 2...
    hehehe

    BalasPadam
  13. danny dah tau sape papa dia.. nk anis dgn daniel... x nk dgn fariq... stephanie tu lantak la... sure mama daniel x nk stephanie tuh... dia nk anis jer sbb danny cucu dia.. hopefully, anis akn terfikir psl danny nk papa dia jer..

    BalasPadam
  14. danny dh tau sape papa dia..
    msti dia nak dgn daniel..
    sambung lagi yer..

    BalasPadam
  15. salam..
    wow really like this story...that ada pun n3 baru..hehe..dah lama tungu tau....
    well anyway for the author chayo chayo for the next n3..
    hopefully it wil coming soon..hehe

    by shikshik

    BalasPadam
  16. daniel please
    lain xnak

    BalasPadam
  17. klw Anis plh Daniel cian kt Fariq..
    Fariq dh le baik..x suke le Anis baik dgn Daniel...
    hero & heroin x smstny akn bsma...btl x..

    BalasPadam
  18. mmg la hero n heroin x semestinye bersama.. tp x best la cite ni nnti.. lgpun dlm dunia nyata cinta mmg x seindah mimpi pun.. tmbh x best kalo anis ngan fariq ats dasar termakan budi jer.. hanya sbb fariq tu baik.. hanya sbb tu.. xnk la mcm tu.. cinta n kehidupn lbh dr tu.. n mmg interesting sgt kalo anis ngan aiman daniel..

    BalasPadam
  19. nk la fariq ngan anis..

    BalasPadam
  20. rindunyer kat anis ngan aiman daniel.... huhu...

    BalasPadam